TY - JOUR ID - 12256 TI - نقش مکان‌های سوم در بعد اجتماعی مناطق شهری نمونه موردی: کافه‌های روباز منطقه 2 تهران JO - فصلنامه برنامه ریزی توسعه شهری و منطقه ای JA - URDP LA - fa SN - 2476-6402 AU - زیاری, کرامت اله AU - نظامی, ملیکا AU - پوراحمد, اجمد AD - استاد جغرافیا و برنامه ریزی شهری دانشگاه تهران، تهران، ایران AD - دکتری جغرافیا و برنامه ریزی شهری پردیس بین المللی دانشگاه تهران، تهران، ایران AD - استاد جغرافیا و برنامه ریزی شهری دانشگاه تهران، تهران، ایران Y1 - 2019 PY - 2019 VL - 4 IS - 8 SP - 35 EP - 74 KW - مکان سوم KW - کافه روباز شهری KW - بافت شهری KW - اجتماع پذیری KW - تعاملات اجتماعی DO - 10.22054/urdp.2020.55428.1251 N2 - مکان‌های سوم شهری، معرف مکان‌هایی هستند که مردم را بدون برنامه‌ریزی، ناگهانی و خلاقانه و در جهت ساخت اجتماع، دورهم جمع می‌کنند. کافه‌های روباز شهری با در نظر گرفتن فرم باز خود، با انشعاب از فضای معماری دارای فصل مشترکی با فضای‌شهری و منظر میانی هستند. هدف از این پژوهش، بررسی مفهوم شکل‌گیری مکان‌سوم در فرم کافه‌های روباز و اهمیت اجتماع‌پذیری در بافت شهری است. پژوهش حاضر به روش تحلیلی-توصیفی و به لحاظ هدف کاربردی بوده و شیوه گردآوری داده‌ها به صورت کتابخانه‌ای و پیمایشی است. بعد از تبیین چارچوب مفهومی و با استفاده از ابزار تحقیق شامل مشاهده و حضور، ابتدا پرسشنامه با گویه‌های مشخص، به شیوه محقق‌ساخت در قالب طیف لیکرت با توجه به میانگین جمعیت منطقه 2 تهران، تدوین و جهت ارزیابی برخی از متغیرها به شیوه نمونه‌گیری تصادفی ساده و غیراحتمالی توزیع و با استفاده از نرم‌افزار SPSS مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج نشانگر اهمیت بالای مکان‌های سوم شهری نظیر کافه‌های روباز است که با توجه به این یافته‌ها کافه‌های مورد بررسی در مواردی که متغیرهایی مانند تعاملات اجتماعی در سه شکل خود در اولویت اول و کیفیات زیبایی‌شناسی، انعطاف‌پذیری فضا، دسترسی و خدمات در اولویت دوم نمرات بالایی را دریافت کرده‌اند دارای وضعیت مناسب‌تری بوده و زمانی که متغیرهای پویایی، فعالیت و راحتی حد وسط را داشته‌اند، متغیری نظیر اقلیم و حفاظت، بیشترین تأثیر را داشته است. UR - https://urdp.atu.ac.ir/article_12256.html L1 - https://urdp.atu.ac.ir/article_12256_8a131340464d6a304b18dd4a06cafc49.pdf ER -