نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 استاد جغرافیا و برنامه ریزی شهری دانشگاه تهران، تهران، ایران
2 دکتری جغرافیا و برنامه ریزی شهری پردیس بین المللی دانشگاه تهران، تهران، ایران
چکیده
مکانهای سوم شهری، معرف مکانهایی هستند که مردم را بدون برنامهریزی، ناگهانی و خلاقانه و در جهت ساخت اجتماع، دورهم جمع میکنند. کافههای روباز شهری با در نظر گرفتن فرم باز خود، با انشعاب از فضای معماری دارای فصل مشترکی با فضایشهری و منظر میانی هستند. هدف از این پژوهش، بررسی مفهوم شکلگیری مکانسوم در فرم کافههای روباز و اهمیت اجتماعپذیری در بافت شهری است. پژوهش حاضر به روش تحلیلی-توصیفی و به لحاظ هدف کاربردی بوده و شیوه گردآوری دادهها به صورت کتابخانهای و پیمایشی است. بعد از تبیین چارچوب مفهومی و با استفاده از ابزار تحقیق شامل مشاهده و حضور، ابتدا پرسشنامه با گویههای مشخص، به شیوه محققساخت در قالب طیف لیکرت با توجه به میانگین جمعیت منطقه 2 تهران، تدوین و جهت ارزیابی برخی از متغیرها به شیوه نمونهگیری تصادفی ساده و غیراحتمالی توزیع و با استفاده از نرمافزار SPSS مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج نشانگر اهمیت بالای مکانهای سوم شهری نظیر کافههای روباز است که با توجه به این یافتهها کافههای مورد بررسی در مواردی که متغیرهایی مانند تعاملات اجتماعی در سه شکل خود در اولویت اول و کیفیات زیباییشناسی، انعطافپذیری فضا، دسترسی و خدمات در اولویت دوم نمرات بالایی را دریافت کردهاند دارای وضعیت مناسبتری بوده و زمانی که متغیرهای پویایی، فعالیت و راحتی حد وسط را داشتهاند، متغیری نظیر اقلیم و حفاظت، بیشترین تأثیر را داشته است.
کلیدواژهها
عنوان مقاله [English]
Explanation of the Role of the Third Places in the Socialization of Urban Districts (Case Study: Urban Open-air Cafes in Tehran, District 2)
نویسندگان [English]
- Keramatilah Ziyari 1
- Melika Nezami 2
- Ahmad Pourahmad 1
1 Professor of Geography and Urban Planning, University of Tehran, Tehran, Iran
2 Ph.D of Geography and Urban Planning, Internationa Campus, University of Tehran. Tehran. Iran
چکیده [English]
Third places become one of the places of their lives by creating social equality by leveling the environmental conditions and creating a popular atmosphere, creating common habits and offering psychological support to individuals. The purpose of this study was to explain the concept of the formation of the third place in the form of urban open-air cafes and the importance of socialization in the urban fabric. The present study is analytical-descriptive and in terms of aim is evaluative and ultimately applied. The method of data collection is library and survey. In In the present study, after explaining the conceptual framework and using research tools including observation and presence, first a number of questionnaires with a number of specific items, researcher-made in the form of Likert spectrum according to the average population of Tehran Region 2, and to evaluate some of them. The variables were distributed by simple and non-probabilistic random sampling method and analyzed using SPSS software. According to these findings, the studied cafes have a situation in cases where variables such as social interactions in their three forms in the first place and also the qualities of aesthetics, flexibility of space, access and services in the second place have received high scores. It was more appropriate and also when variables such as dynamics, activity and comfort were moderate, variables such as climate and protection had the greatest impact.
کلیدواژهها [English]
- Third Place
- Urban Open-air Café
- Urban Fabric
- Socialization
- Social Interactions